top of page
שיר דרור, הרצליה

מחקר חדש קובע: פחות צעצועים עדיפים לילד/ה מבחינה התפתחותית


הורים רבים מגיעים אלי לקליניקה ומספרים במצבים שונים שהם כבר לא יודעים מה לקנות לילדיהם, כי באמת שכבר יש להם הכל.

אין ספק כי אנו מצויים בעידן של שפע, שכל משפחה במצב סוציואקונומי בינוני או גבוה, יכולה להרשות לעצמה רכישה של מגוון רחב של צעצועים, והמדיה כמובן מעודדת אותנו לרכוש עוד ועוד- גדול יותר, מבריק יותר, מהיר יותר וחזק יותר. מה בעצם עושה לילדים עודף הגירויים הזה? למי הוא מועיל באמת? ואיפה מוצאים את קו האמצע?

מחקר מהעת האחרונה מצא את מה שהורים סברו כל הזמן, וכעת מקבל ביסוס מדעי: ילדים שיש להם יותר מדי משחקים – נוטים ביתר קלות להסחת דעת, ולא נהנים מזמן איכות משחקי.

חוקרים מאוניברסיטת טולדו באוהיו, ארה"ב, גייסו 36 פעוטות והזמינו אותם לשחק בחדר במשך חצי שעה, חלקם עם 4 צעצועים וחלקם עם 16 צעצועים.

החוקרים מצאו שהילדים גילו הרבה יותר יצירתיות כשהיו להם פחות צעצועים זמינים לשחק איתם. כמו כן, הם שיחקו פי שתיים זמן עם כל משחק, כשהם חושבים על שימושים נוספים לכל משחק ותוך כדי כך מאריכים ומרחיבים את יכולת המשחק שלהם עם אותו צעצוע.

החוקרים סיכמו שהורים, בתי ספר ופעוטונים – צריכים לארוז ולהרחיק את רוב המשחקים ולעשות רוטציה בין מספר קטן של משחקים בכל פעם, על מנת לעודד אצל הילדים את החלקים היצירתיים ולשפר אצלם את יכולות הקשב.

מחקר זה מבקש לקבוע האם מספר הצעצועים שיש בסביבת הפעוטות משפיע על איכות המשחק שלהם, כך לדברי ד"ר קארלי דויטץ' בכתה העת Infant Behavior and Development.

האנגלים מוציאים יותר מ-3 ביליון לירות סטרלינג בכל שנה על צעצועים, וסקרים הראו שלילד ממוצע יש 238 צעצועים בממוצע, אבל הורים חושבים שהילדים משחקים בפועל עם 12 משחקים מועדפים על בסיס יום יומי, כלומר מנצלים רק 5% מהצעצועים הזמינים להם.

יתר על כן הוסיפו החוקרים – כשלילדים יש פחות צעצועים, זה גורם להם להתייחס יותר בכבוד למה שיש להם, הרי לא יוכלו להעריך אותם אם יהיו להם צעצועים בכמויות ללא הגבלה.

העיקרון הוא די פשוט אם חושבים על זה – כשיש מעט מעריכים יותר, כשיש בלי הגבלה אז מפסיקים להעריך.

הערת ביניים: אם כבר קונים משחק, וודאו שיש לו ערך אמיתי מבחינתכן/ם ומבחינת הילד/ה. למשל כדי לעודד שיוויון הזדמנויות בין המינים מומלץ לספק משחקים שיעלו מודעות לדמויות נשיות מנהיגות כדי שלבנות יהיו מודלים לחיקוי, ולבנים תהיה אמונה אמיתית באפשרות של בנות להגיע לתפקידי מפתח. למשל מצאתי פאזל שמעלה למודעות דמויות נשיות חזקות (גודל בס"מ 50*50) 500 חלקים


אז מה עושים?

  • העדיפו להשקיע כסף בחוויה משותפת עם ילדיכם במקום על משחק חדש נוסף. בילוי בחוץ, הצגה טובה, עלייה משותפת על רכבל כשמשקיפים על הנוף, יצירה משותפת בעץ ועוד חוויות כיד הדמיון הטובה עליכם.

  • אל תיכנעו ללחץ. הסבים והסבתות, הדודים והדודות, וגם כל הילדים והילדות שיוזמנו למסיבת יום ההולדת ירצו לקנות משחק קטן נוסף, שעומד בניגוד לעיקרון עומס הגירויים. הסבירו לבני ובנות המשפחה שזהו עקרון מנחה מבחינתכם, ואם סבא וסבתא רוצים לקנות עוד משחק זה בסדר, אבל הוא נשאר אצלם בבית למשחק כשהנכדים באים לבקר. מבחינת מתנה ליום הולדת, העדיפו מתנה אחת או שתיים גדולות ומשמעותיות על פני אוסף משחקים קטנים. כיום ניתן לעשות זאת בקלות ובנוחיות באמצעות מגוון אפליקציות חברתיות לאיסוף כספים.

  • פנו את המדפים. השאירו בחדר את 12 המשחקים שהילדים מרבים לשחק איתם ואת כל השאר ארזו והחביאו. וודאי שחלק אפשר למסור או למכור בשוק קח תן, דבר שמרגש את הילדים בכל פעם מחדש, ובלבד שלא תצברו מאגר של צעצועים אינסופי שיעלה אבק בחדר המשחקים.

זכרו! ילדים וילדות לא יהיו מאושרים יותר עם יותר צעצועים, די במגוון קטן של אפשרויות. עם זאת, הם יהיו מאושרים יותר מזמן איכות עם הוריהם, מחוויות משותפות ומקשרים חברתיים מספקים.

ביבליוגרפיה

https://www.telegraph.co.uk/science/2017/12/05/many-toys-bad-children-study-suggests/#

Wave
bottom of page