top of page

טיפול בהפרעות אכילה

טיפול בהפרעות אכילה


אוכל הוא נושא כאוב עבור נשים וגברים באופן שגרתי ויומיומי. העיסוק במשקל, בכמה אכלתי וברמת השליטה באכילה - היא מנת חלקם של ילדים, נוער ומבוגרים.


מצאתי את עצמי סופרת קלוריות מהרגע שקמתי ועד הרגע שהלכתי לישון. אם חרגתי מהכמות (המינימלית) שהקצבתי לעצמי, הייתי מפצה על זה באימוני אירובי כדי לשרוף את הקלוריות ה"מיותרות".

ר', בת 23 אובחנה עם אנורקסיה רסטרקטיבית (אנורקסיה רסטרקטיבית, מאופיינת בצמצום אכילה ואנורקסיה המלווה בהתנהגות הטהרותית)



העיסוק בסוגיה זו מאפיין נשים וגברים כאחד, אך בעיות אכילה משפיעות בעיקר על נשים (דנה ולורנס, 1999) וכיום אנשים רבים סובלים מאכילה רגשית, הגם שאינה מאובחנת כהפרעת אכילה.


כך, 95% מהסובלות מאנרוקסיה ובולימיה הן נשים. הסיבה לכך נובעת בין היתר מהלחצים החברתיים הכבדים המופעלים על נשים להיות רזות ואף שדופות דרך אמצעי התקשורת המגוונים.


לרוב, השחקניות והדוגמניות בעצמן סובלות מהפרעות אכילה קשות ו/או אובססיה לפעילות גופנית מתישה על מנת לשמר את אותם סטנדרטים בלתי אפשריים. התפריט היומי של דוגמניות רבות עומד על 400 קלוריות ליום, כלומר נשים נמדדות כל הזמן ביחס לאידיאל בלתי מושג.


יחסי נשים ואוכל הוא נושא מורכב מימים ימימה, שכן עבור נשים אוכל הוא אמצעי לביטוי אהבה וטיפול בסביבתן. עד מהרה הילדה הקטנה לומדת מאימה שאוכל מבטא אהבה, וכדי להביע אהבה כלפי מישהו עלינו להאכיל אותו.


הפרעות אכילה נחשבות "נשיות" לא רק בגלל שרוב הסובלות מהן הן נשים, אלא גם מכיוון שהאזור בו מתמקדת ההפרעה הוא הגוף. הצפיה החברתית שהתכונה החשובה ביותר עבור אישה היא להיות בעלת גוף מושך ומקובל, גורמת לכך שאנו מתייחסים אל גופנו כאל תכונה. בכך, אנו מתנתקות מגופנו ובמידת מה רואות בו גורם הנפרד מאיתנו, שאנו יכולות לשלוט בו ולשנותו.


לא ייפלא אם כן ש 80% מהנשים סובלות מהפרעה הנקראת SED - Sub Clinical Eating Disorder , אשר מתארת נשים העסוקות בדיאטה ומוטרדות ממשקלן. הגדרה זו תקפה לנשים שנעות במשקלן בין 5-20 קילו מעלה ומטה, לנשים הנמצאות במשטר דיאטה תמידי, לכאלו הממעטות לאכול בכל ארוחה ולאלו המגבילות את עצמן ואם הן "מועדות", אז מרגישות צורך לפצות באמצעות קיזוז האוכל ביום המחרת עד לכדי התנזרות או צום.


אישה הסובלת מהפרעת אכילה אינה רואה את עצמה כמי שבוחרת או מסוגלת לבחור את התנהגותה ביחס לאוכל. היא מרגישה כי דפוס האכילה שלה מוכתב על ידי כוח שמחוץ לשליטתה המודעת. כל הפרעות האכילה מאופיינות על ידי רגש מצוקה הקשר למזון.


הפרעות האכילה מאופיינות תמיד על ידי התעסקות כפייתית במזון ממגוון סיבות.



הפרעות האכילה מתחלקות ל:

  1. בולימיה נרבוזה

  2. אנורקסיה נרבוזה

  3. BED אכילה כפייתית

  4. NOS הפרעות אכילה שאינן מוגדרות ב 1-3


הטיפול בהפרעות אכילה

הנושאים האמיתיים העומדים מאחורי האובססיה הם עצמתיים ונסתרים מן העין.

מטרות הטיפול:

  • להבין את תרגום האובססיה לחייה של האישה, באופן שיאפשר לה להשיב לעצמה את השליטה באכילה.

  • להבין מה תפקיד הסימפטום בחיי האישה - לעיתים הוא מספר דברים שאינה יכולה לבטא במילים או שאינה מוצאת את המילים לבטאם. בעבודה הטיפולית יש לנסות ולהבין מה הסימפטום עושה בעבור כל מטופלת, איך הוא משרת אותה ואיזה תפקיד הוא ממלא בחייה.


כל אלו הם שלבים חיוניים בניסיון להיפטר מהסימפטום המתבטא בהפרעת האכילה ובהשגת היעד של השבת השליטה על מנגנוני האכילה לידיה של המטופלת.


האם גם את עסוקה במשקל שלך באופן המשפיע על התפקוד שלך ועל חייך?

אל תישארי עם זה לבד, מוזמנת ליצור איתנו קשר לשיחת ייעוץ טלפונית חינמית להכוונה למטפלת המתמחה בתחום 0778040210


מקור:

דנה, מ., ולורנס, מ. (1999). נשים אוכלות את עצמן, על אנורקסיה, בולימיה ואכילה כפייתית. מודן, תל אביב.

טיפול בהפרעות אכילה

טיפול בהפרעות המתאפיינות בהתנהגויות הקשורות לאכילה ופיצוי מסוגים שונים – אנורקסיה, בולימיה, אכילת לילה ועוד.

טיפול בהפרעות אכילה

מומחים בתחום

טעינה
bottom of page