top of page
  • שיר דרור, הרצליה

בריונות ברשת - מגיפה או "סערה בכוס תה"?

עודכן: 23 במאי 2023


הפיצו על הבן שלך שמועות ברשת? פרסמו תמונה מביכה של הבת שלך? הבן שלך לא רוצה לצאת מהבית כי פרסמו סוד שלו ברבים? פגעו בבנך או בבתך בכל דרך שמשלבת אמצעי טכנולוגי? אם ענית כן על אחת מהשאלות – נראה כי בנך או בתך נפלו קורבן לבריונות ברשת.

אז והיום...

לפני עידן הוואטסאפ והרשתות החברתיות, ואפילו עוד לפני כן... בעידן שבו לשלוח מכתב הצריך לקפל אותו ולהכניס למעטפה, לבייל ולשלוח בדואר ואז לחכות בציפייה דרוכה שהצד השני יקבל את הדואר – ילדים שסבלו מהצקות בבית הספר, סבלו מאוד אבל יכלו להיות להם מעגלים חברתיים נוספים שאינם קשורים ואינם באים במגע עם הילדים מבית הספר- תנועות נוער, חוגים, אפילו ילדי השכונה, ושם יכלו להירגע לרגע, לשכוח מצרותיהם, לצבור חוויות חיוביות. כל זה היה פעם, ולא עוד, כי כיום ילדים שסובלים מבריונות ברשת – היא רודפת אותם לכל מקום. לכל המתבגרים יש סמארטפונים, כולם נמצאים ברשתות החברתיות שמתעדכנות חדשות לבקרים, ויכולת הפצת המידע היא מידית ובהיקפים רחבים. לקורבנות הבריונות אין היום לאן לברוח, כולם יודעים עליהם הכל והם יודעים הכל על כולם.

מהי בריונות ברשת?

בריונות ברשת מוגדרת באופן רחב כבריונות באמצעים אלקטרוניים כגון הודעות טקסט, מיילים, חדרי צ'אטים מקוונים ואתרים חברתיים. בריונות ברשת נמצאה קשורה לדיכאון, חרדה, מתח, הערכה עצמית ירודה ובעיות התנהגות בגיל ההתבגרות ומעבר לו, עם טענה מסוימת שהתוצאות של בריונות ברשת יכולות להיות גרועות יותר ביחס לבריונות המסורתית.

על המחקר

מחקר באוניברסיטת וורוויק באנגליה בדק האם בריונות ברשת יוצרת קורבנות חדשים מעבר לאלו שנפלו קורבן לבריונות "מסורתית" (פיזית ומילולית). מטרת החוקרים הייתה לקבוע האם בריונות ברשת יוצרת קורבנות חדשים והאם יש לבריונות ברשת השפעה דומה מבחינת תוצאות פסיכולוגיות והתנהגותיות למתבגרים, מעבר לאלו שחוו כתוצאה מבריונות מסורתית. במחקר לקחו חלק 2,745 תלמידות ותלמידים בגילאי 11-16 מבריטניה – שמילאו סקר אינטרנטי שמדד את מידת מעורבותם בבריונות, הערכה עצמית ובעיות התנהגות.

פריטים לדוגמה: מתוך בריונות ישירה (מסורתית) "הוכיתי/ קיבלתי מכות", "קראו לי בכינויי גנאי", מתוך בריונות התייחסותית "הופצו עליי שמועות זדוניות", "אולצתי לעשות דברים שלא רציתי". מתוך בריונות ברשת: "הופצו עליי שמועות ברשת", העלו לרשת תמונות מביכות שלי ללא רשותי", "מיילים, הודעות או תמונות פרטיות שהעברתי למישהו, הועברו הלאה לאחרים ללא רשותי", "קיבלתי מסרים מאיימים או תוקפניים במיילים/ הודעות ישירות/ הודעות טקסט או ציוצים בטוויטר". הנבדקים נשאלו באיזו תכיפות האירועים התרחשו בששת החודשים האחרונים על הסקלה הבאה: אף פעם/ לעיתים [1-3 פעמים]/ לעיתים קרובות [מעל 4 פעמים]/ לעיתים קרובות מאוד [לפחות פעם בשבוע]. מי שענו "אף פעם" או ל"עיתים" סווגו כ-לא קורבנות, היתר סווגו כקורבנות.

הממצאים הראו ש-22% דיווחו שהיו קורבן לבריונות, אך 1% בלבד מהמתבגרים היו קורבן לבריונות ברשת בלבד (לא סבלו מבריונות מסורתית). בהשוואה לבריונות בעולם הממשי, לבריונות ברשת היו השפעות שליליות דומות על התנהגות והערכה עצמית לעומת אלו שלא היו מעורבים בבריונות. עם זאת, קורבנות לבריונות ברשת יחד עם בריונות מסורתית – סבלו מהבעיות התנהגות הקשות ביותר וסבלו מתחושת ערך עצמי נמוכה ביותר. בריונות ברשת יוצרת מעט קורבנות חדשים ייחודיים, אך היא בעיקר מהווה כלי חדש לפגוע בקורבנות שנפגעים מבריונות מסורתית ממילא. בריונות ברשת מרחיבה את הישג ידה מעבר לגבולות בית הספר. אסטרטגיות התערבות נגד בריונות ברשת צריכה לכלול גישות נגד בריונות מסורתית ושורשיה כדי להצליח במשימה.

מה חשוב לזכור?

  • סטטיסטיקה זה לא הכל - 1% של קורבנות חדשים נשמע מעט, אבל בחישוב מהיר לפי 3 מיליון ילדים בקירוב במדינת ישראל, המשמעות היא שעוד 30,000 ילדים שלא סבלנו מבריונות קודם לכן – סובלים עכשיו מבריונות ברשת. בשביל כל אחד מאותם ילדים, הסבל הוא 100% ולכן כהורה, אם זיהית שילדך סובל מבריונות ברשת, גם אם פנים אל פנים הוא לא- מצב זה דורש התערבות והתייחסות.

  • מתבגרים הכי מחשיבים את דעת חבריהם – זוהי תקופה של גיבוש זהות נפרדת, שבה הילדים מחשיבים את דעת החברים יותר מהכל. לכן כשילד או ילדה סובלים מבריונות מכל סוג שהוא- אסור בשום אופן להתעלם מזה או לבטל את זה אלא לתת להם מענה ותמיכה ככל שניתן.

  • היו מעורבים בחיי ילדיכם ושמרו על ערוץ תקשורת פתוח – ילדים יכולים לשדר "עסקים כרגיל" בבית, בעוד שהם קרועים מבפנים, מחשש שתתערבו ותביכו אותם. אין להם את היכולת להבין עדיין את החשיבות הגבוהה של ההתערבות לעומת הסבל שהם סובלים, לכם יש ולכן חשוב שתשאלו, תתעניינו, תדבר על התופעה בכללותה ותאפשרו שיח פתוח בנושא.

צרו קשר עם מרכז דרור לנפש בטלפון 0778040210 בהודעת ווטסאפ 0553180535

ביבליוגרפיה

Wolke, D., Lee, K. & Guy, A.(2017) Cyberbullying: a storm in a teacup? Eur Child Adolesc Psychiatry, 26 (8), 899-908.

Wave
bottom of page