top of page
  • שיר דרור, הרצליה

מתי לתת דמי כיס וכמה?


מוצאים את עצמכם תוהים למה לתת דמי כיס לילדים שיש להם הכל ואולי יותר מדי? מבולבלים כמה כסף כדאי לתת ובאיזה גיל? חוששים שילדיכם יעשו בדמי הכיס שימוש לרעה ולכן מעדיפים לתת להם כסף למטרות ראויות בעיניכם? על כך ועוד בכתבה שלפניכם.

"אימא תקני לי...", "אבא תקנה לי..." מתחיל היום ממש מוקדם, סביב גיל 3 רוב הילדות והילדים כבר מתחילים להיות מודעים לשפע הסובב אותם, ומוצפים בצורה מודעת או סמויה לגל הפרסומות השוטף אותם מכל עבר, דרכו הם עוברים סוציאליזציה לתרבות הצריכה. בשנים הראשונות לילדים עדיין אין את המודעות לכך שכסף הוא משאב מוגבל, שאי אפשר לקנות כל מה שרוצים וגם אם אפשר היה זה פשוט מוציא את הטעם והכיף. אך מגיע גיל שבו כבר אפשר לשקול מתן דמי כיס כחלק מחינוך פיננסי.

אז מתי בעצם כדאי להתחיל לתת דמי כיס וכמה?

השלב ההגיוני שבו כדאי להתחיל לתת לילדים דמי כיס, הוא השלב שבו ילדים מתחילים להבין חשבון בסיסי ונרצה ללמד אותם צריכה נבונה מהי – כסף הוא מוגבל, לא גדל על העצים, כשמבזבזים את כולו בבת אחת אז אחרי כן אין עד לפעם הבאה, וגם מה כוח הקנייה של הכסף.

כיתה א' או ב' זה זמן טוב להתחיל. חשוב להגדיר סכום נמוך באזור ה 5 ₪ (מחירו של קרטיב או ממתק קטן). תגדירו יום בשבוע שבו אתם מעניקים את דמי הכיס ותעמדו בו. אל תתפתו להגדיל את הסכום, גם לא על חשבון שבוע הבא, צרכנות נבונה היא ללמוד לחיות ממה שיש ולא להתחיל מלחיות על המינוס. אל תיקחו מכספם של הילדים, ואם אתם נאלצים לעשות זאת, דאגו להשלים להם את החוסר במהרה. בדקו יחד עם הילד היכן יוכל לשמור את הכסף בצורה הטובה ביותר, כך שלא יאבד.

אם הילד בוחר לחסוך את הכסף, או חלק ממנו, ניתן להציע לו לשמור את הכסף אצל ההורים, בשעה שאתם מנהלים רישום מדויק במקום שזמין לשניכם – כמו על המקרר למשל.

ומה לגבי תנאים?

70% מההורים באירופה מתנים את גובה דמי הכיס במטלות שהילד מבצע – פינוי אשפה, ניקיון הרכב ומטלות בבית.

למרות הנתון הזה, המלצתי היא שאם החלטתם לתת דמי כיס - אל תציבו לזה תנאים. אין המדובר בתשלום עבור עבודה, ולכן אין טעם לדרוש מהילד לסדר את החדר בתמורה לדמי הכיס. הדרישה לסדר את החדר אמורה לעמוד בפני עצמה, כי הילד הוא חלק מהבית וחשוב לתת לו תחומי אחריות בבית. בדיוק כפי שאם באחד הימים יעזור לנקות את כל הבית, לא תשלמו לו פי כמה מדמי הכיס הרגילים, ואם יעזור להעלות קניות הביתה לא תתמחרו את זה.

על אותו משקל, גם אם באותו שבוע הילד קיבל ציון לא טוב או הערה מהמורה, לא נפחית לו מדמי הכיס, ממש כמו שלא נעלה לו אם יקבל תעודה טובה.

בשנים הראשונות חשוב שמתן דמי הכיס יהיה אחת לשבוע, כי לילדים צעירים קשה להתנהל במרווחי זמן גדולים יותר. מבחינתם גם שבוע זה זמן רב. התמידו עם הסכום עליו קבעתם לפחות לאורך שנה, וכשאתם מחליטים להגדיל את הסכום – עשו זאת בצורה ראלית: העלאה של 1 ₪ או 2 ₪ לשבוע זה מספק בהחלט.

מה לא עושים עם דמי הכיס?

חשוב שתאפשרו לילד מידה של חופש בבחירה מה לעשות עם הכסף שהוא מקבל. לצד זה, חשוב להגדיר לעצמכם ואחר כך גם לו, בצורה מפורשת וברורה – מה הוא רשאי ומה הוא אינו רשאי לעשות עם הכסף. למשל- האם אתם מרשים לו לקנות שלבים או צעדים במשחק באפליקציה או שזה מחוץ לתחום? האם אתם מרשים לו לתת את הכסף לחבר או חברה? האם לגיטימי שהילד יעשה שימוש בכסף לקניית ממתק או קלפי משחק ואם לא אז מה כן? היו ברורים ובהירים לעצמכם, ואחר כך גם כלפי הילד.

בגיל ההתבגרות, בשלב שבו ילדים מתחילים לצאת עם חברות וחברים לסרט, לבית קפה, ולרכוש מותגים – ניתן לנסות ולכמת את הסכום הדרוש להם להוצאות הבילוי כך שמצד אחד יהיה ראלי לצרכיהם, ומצד שני זה יהיה סכום שתוכלו לעמוד בו. במקרה כזה הגדירו מראש את ייעודו של התקציב, כך שיהיה ברור לילדים ולכם שדמי הכיס הם תחליף לתזרים המזומנים על פי דרישה לבילויים בחוץ.

לָעֲבוֹדָה וְלַמְּלָאכָה!

מגיל 15, הגיל שבו ילדים יכולים לעבוד בשכר בחופשות מבית הספר, יפה יהיה לעשות זאת באמצעות עידודם לעבודה בצורה מתונה כך שלא תפגע בחובות היסוד שלהם - הלימודים. במקרה כזה, עומדות לפניכם כמה אפשרויות – יש הורים שיש בידם האמצעים ובכל זאת מעודדים ילדים לעבוד כדי שילמדו את ערכו של הכסף, במקרה כזה הורים יכולים להציע שקל כנגד שקל – כלומר, כל שקל שירוויח הילד, יקבל מהוריו שקל נוסף "שכר עידוד".

הידעת?

סקרים מצאו שבנים מקבלים דמי כיס גבוהים מבנות באותו הגיל. יותר מזה, ככל שגיל הילדים עולה, כך פער הסכומים גדל בהשוואה בין בנים לבנות בני אותו הגיל. נתון זה די מדהים, כי הוא משקף פערים בשכר בין המינים בשוק התעסוקה, ואם האפליה מתחילה כבר בבית, איך נחנך את בנותינו לדרוש את המגיע להן מאוחר יותר בשיחת שכר בעבודה? התחילו את השוויון כבר בבית והעניקו סכום זהה לבניכם ולבנותיכם באותו הגיל.

עודדו לחיסכון

מחקרים מצאו ש 55% מהאנשים שקיבלו דמי כיס בילדותם, הפכו בבגרותם לאנשים עם הרגלי חיסכון. ניתן להסיק מכך שהענקת דמי כיס לילדים היא התחלת החינוך הפיננסי לחיים, זה שלא יוענק להם בבית הספר, ומכאן חשיבותו.

לסיכום, דמי כיס יכולים להיות כלי חשוב בניהול מערכת היחסים של הילד עם כסף ואף יכולים לחנך לדחיית סיפוקים. לצד זאת, חשוב להגדיר מראש מה מטרת דמי הכיס ולמה הם לא יכולים לשמש בשום אופן. שימו לב שמגבלות דמי הכיס צריכים להתאים ליכולות ומגבלות המשפחה.

לקריאת גרסת המאמר שפורסמה ב YNET לחצו כאן

Wave
bottom of page